phone_fill 0591 - 794 120 list_dash phone_fill0591 - 794 120 envelope_fillmail@alwinlubbers.nl
ShutterU bereikt 20.000 geüploade screenshots van over de hele wereld.

ShutterU

ShutterU bereikt 20.000 geüploade screenshots van over de hele wereld.

ShutterU is, als ik heel eerlijk ben, een uit de hand gelopen 'zondag project'. ShutterU is een service voor de Nintendo Wii U; de slechtst verkopende Nintendo video game console aller-tijden. Rond eind 2020 kocht ik een Wii U wegens de verschrikkelijk goede first-party Nintendo games zoals Mario Kart 8, Super Mario 3D World, Donkey Kong Country Tropical Freeze en andere fantastische games.

De Nintendo Wii U is de slechtst verkopende Nintendo console van de eenentwintigste eeuw. Het was de console die in 2012, voor de welbekende Nintendo Switch, uitgebracht is. Veel online diensten van de Wii U, waaronder Miiverse, waren allang gesloten toen ik voor het eerst het ding in mijn handen kreeg.

Ik was altijd gewend om screenshots op te slaan op mijn PlayStation 4 met de 'SHARE'-knop op de controller. Deze werden dan opgeslagen op de harde schijf van de PS4, zodat ik ze later nog eens terug kon kijken. De Wii U had een soortgelijk iets, maar dan was het verbonden aan een, reeds verdwenen, website van Nintendo. Je kon nog steeds screenshots maken, maar je kon ze nergens opslaan. Uit deze frustratie is ShutterU in slechts 24 uur ontstaan.

Voor ShutterU

Er zijn wel een paar kleine open-source projecten die hetzelfde doen als ShutterU, maar het is het allemaal net-niet. Vaak zijn dit kant-en-klare web apps die je zelf ergens op een webserver moet gooien en instellen. Veel te ingewikkeld voor de doorsnee gebruiker om te doen. Dus ging ik aan de slag met het opbouwen van twee websites:

  1. Een lichtgewicht website om te kunnen laten zien op de Wii U GamePad.
  2. Een 'Viewer'-website waar gebruikers eerder gemaakte foto's op kunnen bekijken, downloden en delen.

Aangezien de WiiU een web browser heeft met een basis uit 2014, moest ik zeer zorgvuldig zijn met het uitzoeken van de technologieën die ik ging gebruiken. Als ik eerlijk ben was de keuze erg gemakkelijk; JavaScript, HTML, CSS en PHP, zonder frameworks of iets dergelijks.

De Hosting

Ik had geluk met het krachtige Servconnect Network waar de websites van mijn klanten ook op draaien. Dat klopt; ShutterU draait op Servconnect Network. Wegens de kleine afdruk van ShutterU is het zelfs nog mogelijk om ShutterU snel op een iMac uit 2006 te laten draaien. En dat weet ik, omdat ik die zelfde iMac heb gebruikt als test server.

Hoe werkt ShutterU?

Het is heel simpel; het enige wat je nodig hebt is een Wii U (dúh) en een goed spel. Wil je een moment delen met de wereld? Upload dan de screenshot naar ShutterU:

  1. Terwijl je in de game zit en het epische moment dat je wilt delen op het scherm komt, klik je op de 'HOME'-knop.
  2. Tik op 'Internet Browser' en ga naar shutter-u.com.
  3. ShutterU maakt een unieke korte link voor je aan wanneer je ShutterU nog niet eerder op deze Wii U gebruikt hebt. Deze link gebruik je op je andere apparaten om de gemaakte screenshots te bekijken.
  4. Je komt nu in het hoofd- (en ook het enige) menu van ShutterU. Tik hier op 'Upload screenshot'.
  5. Je krijgt nu de vraag welke screenshot je wilt uploaden; het scherm op de GamePad of de TV.
  6. De screenshot wordt binnen enkele seconden geüpload en is gelijk beschikbaar via de link die je eerder hebt gekregen. Alle screenshots die je vanaf deze Wii U verstuurt komen allemaal in het lijstje te staan en blijven staan zolang als je wilt.

ShutterU in de Media

Sinds de release eind 2020 heb ik tal van berichten binnengekregen vol lof over ShutterU. Net na de release van ShutterU heb ik één post op het sociale media platform 'Reddit' geplaats in de 'r/WiiU'-community. Direct daarna kreeg ik veel reacties op de service:

Holy cow, THANK YOU! I’ve been searching the internet for an hour for some service to still support the wiiu and you’re the first that’s pulled it off. Twitter, Facebook, Imgur, google all let me down.

Really cool. Can't wait to try it. I got a Wii U about a year ago and didn't even realize that it had the capability to take screenshots.

Damn, a hero arises at the end of the WiiU's life.

Reacties via X (voorheen Twitter):
Podcast:

Daarnaast is ShutterU ook te horen geweest in een podcast. Beluister de aflevering van de NintenGems podcast over ShutterU op Apple Podcasts (vanaf 01:14:01).

Door de community gemaakt

Dit zijn slechts een paar foto's die geüpload zijn vanaf Wii U naar ShutterU. De makers hebben er zelf voor gekozen om deze foto's te delen in de 'Community'-tab in ShutterU zodat het hele wereld ze kunnen zien.

Ik snap niet dat sommige mensen nog kunnen volhouden dat video games geen kunst kunnen zijn.

Hoe nu verder?

De afgelopen 3 jaar waren fantastisch voor ShutterU; veel positieve reacties en een user base dat maar blijft groeien en groeien. Nu we de 20.000 uploads gehaald hebben vond ik het wel leuk om even stil te staan bij wat een klein 'zondag project' en één post op reddit wel niet los kan maken.

Gebruikers houden van ShutterU, en nu de Nintendo e-Shop begin dit jaar jaar gesloten werd en de meeste goede games op de Wii U naar de Nintendo Switch overgebracht zijn, is het nog maar de vraag hoe lang ShutterU nog leuk blijft. Ik heb al toegezegd dat ik ShutterU tot minimaal 2024 in de lucht wil houden. Daarna ga ik samen met de community kijken of er nog wel plaats is voor ShutterU, in een markt die op zijn hoogtepunt al niet bepaald groot te noemen was.

Aan alle trouwe fans van ShutterU: Zonder jullie was ShutterU al lang weer offline gehaald. Het doet mij goed om te zien hoe veel mensen geven om deze games en het bijzondere platform dat de 'Wii U' heet. De Wii U moest lopen zo dat de Switch kon rennen. Nogmaals bedankt en ik zie jullie online! <3