phone_fill 0591 - 794 120 list_dash phone_fill0591 - 794 120 envelope_fillmail@alwinlubbers.nl
Building Senna: Voertuigen

Servconnect

Building Senna: Voertuigen

Senna is de nieuwe slimme assistent in Servconnect. Teksten schrijven, dingen herkennen en acties op het juiste moment suggereren; Senna doet het allemaal. In de serie 'Building Senna' neem ik je mee achter de schermen en laat ik je zien hoe Senna werkt.

Een van de eerste dingen die Senna kon doen was kentekenherkenning. Vanaf Servconnect 3.3 stopt het echter niet bij kentekenherkenning; kentekenherkenning is nu ruim 50x beter dan in Servconnect 3.2. Daarnaast kan Senna bepaalde individuele opties van voertuigen herkennen zoals stoelverwarming en een panoramadak.

Machine Learning

Senna gebruikte al een klein stukje AI om kentekens te bepalen in foto's. De afgelopen zes maanden heeft Senna niet stilgezeten en kan nu kentekenplaten vanuit veel meer hoeken herkennen. Senna is nu volledig AI-gestuurd. Als gebruiker van Servconnect merk je hier niets van, behalve dat Senna opeens veel beter kentekens in foto's herkent. Dit AI-model is getraind door Alwin Lubbers Software en bestaat uit meer dan 100 miljoen parameters. Dat zijn 100 miljoen factoren waarmee Senna rekening houdt.

Voertuigopties

In plaats van te vertellen wat Senna allemaal kan herkennen, laat ik het liever zien aan de hand van foto's. Dit zijn foto's die wij aan Senna hebben gegeven met één simpele opdracht: Kijk maar wat hierop te vinden is. Dit was de eerste keer dat Senna deze foto's te zien kreeg.

Kentekenherkenning

Senna is veel beter geworden in het herkennen van kentekens. De oude versie van Senna had soms moeite met het correct zien van een kentekenplaat. In deze nieuwe versie hebben wij 1.000+ foto's van kentekenplaten aan Senna laten zien om te leren wat een kentekenplaat is. Dit zijn een paar kentekens die de oude Senna nooit had herkend:

Duurt het dan niet langer om een foto te plaatsen?

Dat zou je denken, maar het antwoord is 'nee'. Servconnect laat alle foto's die worden geplaatst aan Senna zien. Het onderzoeken van een foto kan eventjes duren, normaal zal dit betekenen dat je 1 á 2 seconden langer moet wachten totdat de foto verwerkt is.

Alle Senna-functionaliteit werkt op de achtergrond en zal nooit iets tegenhouden. Wanneer je een foto plaatst krijgt Senna een seintje, maar Servconnect blijft niet op een antwoord wachten. Wanneer Senna vervolgens iets herkent, zal het later bij de foto worden bijgevoegd, zoals een goede assistent hoort te doen. Daarnaast worden alle zware taken uitbesteed aan Servconnect Network, zodat je eigen website niet belast wordt.

Senna in Servconnect 3.2 had normaal gesproken 1 á 2 seconden nodig om alleen het kenteken te herkennen. Je zou verwachten dat het in Servconnect 3.3 langer duurt, aangezien er naar meer dingen gekeken moet worden.

Een volledige scan van een foto in Servconnect 3.3 neemt slechts 0.4 seconden in beslag. In 400 milliseconden ziet Senna niet alleen het kenteken, maar ook alle voertuigopties in een foto. Senna is dus gemiddeld 3 tot 4 keer sneller.

Privacy

Servconnect Network slaat geen enkele foto die je stuurt op; de microseconde dat het proces compleet is zal alle data verwijderd worden. Wij gebruiken Servconnect Network alleen om de detectie uit te voeren. Wat je vervolgens met die data doet, wordt behandeld in je eigen lokale Servconnect-installatie.

Senna + Servconnect Apps

Apps hebben de mogelijkheid om suggesties te doen op alle resultaten. Bijvoorbeeld, Servconnect Showroom suggereert om automatisch tekstvelden in te vullen op basis van RDW-informatie en herkende objecten. Showroom kan ook automatisch bepaalde opties suggereren wanneer Senna iets in de foto herkent. Alle apps hebben de mogelijkheid om in te haken op Senna-resultaten.

Privacy

Ook Senna-suggesties zijn vanaf het begin af aan ontwikkeld met privacy in gedachten. Apps krijgen alleen te horen wanneer het relevant voor de app is. Upload je bijvoorbeeld een foto via een andere app dan Servconnect Showroom? Dan komt Showroom nooit in aanraking met de resultaten van die foto en krijgt het ook geen seintje dat er iets op de foto gevonden is. Upload je iets naar Showroom en wordt een kentekenplaat herkend? Dan krijgt Showroom alleen een seintje dat er een kenteken gevonden is, niet wat het kenteken daadwerkelijk is. Showroom krijgt het kenteken pas te zien wanneer jij daar toestemming voor geeft door op 'Vul in' te klikken.

Dit is pas het begin

Wij hebben de woorden "Dit is pas het begin" ook in de eerste 'Building Senna' blogpost over kentekenherkenning gebruikt. Deze nieuwe fase zien wij nog steeds als het begin van Senna. Vanaf Servconnect 3.3 is de slimmere Senna beschikbaar, maar dat wil niet zeggen dat wij daar stoppen: Senna zal in de loop der tijd steeds meer voertuigopties leren herkennen. Ook zal Senna steeds beter worden in het herkennen van de huidige voertuigopties, zonder dat je daarvoor Servconnect hoeft te updaten.

Senna voor Voertuigen is vanaf 1 juli beschikbaar in de gratis Servconnect 3.3 update.


Wij willen deze bedrijven bedanken voor het mogen gebruiken van enkele foto's in deze post:
ADM Auto's
Autobedrijf Luik Emmen
Autodeals Emmen
Berlage Campers
Kip Campers
L&B Campers
Vakgarage Bressers
Van Leeuwen Auto's Emmen